Változások a süllyeszték- és öntőforma megmunkálásban

A süllyeszték- és öntőformagyártó ipar a megmunkálási megoldások széles spektrumát igényli a felhasználói által támasztott követelmények teljesítéséhez. Ezért alaposan megvizsgáltuk a gyártók számára jelentkező megmunkálási feladatokat, és megoldásokat kínáltunk ezek elvégzésére.

A süllyeszték- és öntőformagyártó ipar a globális gyártóipar egészségének fokmérője, hisz kiterjed az ipar szinte minden ágazatára. A szektor, mely lefed mindent a sajtolószerszámoktól a présberendezésekig és szerelvényekig,  az ipar szinte minden területének kulcsbeszállítója a repülőgépipartól és gyógyszeripartól kezdve az autógyártáson át egészen az élelmiszeriparig.

A süllyeszték- és öntőformagyártó piac igen nagy követelményeket támaszt a megmunkálószerszámokkal szemben, különösen a marási feladatok során. Az elmúlt hónapokban a Mazak SMOOTH Technology megoldásának potenciálját az ipar egyre nagyobb mértékben kiaknázta, különösen a számos intelligens funkciója tekintetében. Például a MAZATROL SMOOTHX, SMOOTH technológia 5 tengelyes változata, számos új MAZATROL programozási funkcióval, például az Intelligens süllyesztett marási funkcióval  rendelkezik, mely akár 60%-kal csökkentheti a megmunkálási időt a hagyományos eltolt szerszámpályákkal összevetve.  A finom növekményes programok, például a szabad alakos süllyeszték- és öntőforma megmunkálás szintén hasznot húz az olyan új funkciókból mint a Láthatatlan sarok szabályozás, a Változó gyorsítás szabályozás és az Egyenletes megmunkálás szabályozás, melyek mindenike hozzájárul a ciklusidők csökkentéséhez.

GÉPSTABILITÁS

Gépstabilitás

A süllyeszték- és öntőformagyártók számára a gépválasztás során az egyik legfontosabb tényező a gépstabilitás, mely magas pontosságot és forgácsolási képességet biztosít, különösen a nagy munkadaraboknál.

A Mazak FJV sorozatú függőleges megmunkálóközpontjainak igen merev szerkezete ötvözi a precíziós megmunkálást a magas termelékenységgel, melyet úgy egy 40-es, mint egy 50-es kúpos orsóplatform biztosít. Az FJV egyre népszerűbb a nagy igénybevételű megmunkálással foglalkozó gyártók körében kiemelkedő stabilitása és széleskörű asztalméret-választéka révén.

Az FJV-250 II 40-es kúpos modell például egy kettős oszlopos szerkezettel rendelkezik, mely további merevséget és pontosságot kölcsönöz a 12 000 1/min sebességű fő orsójával történő megmunkálások során. És ami a legfontosabb, az FJV sorozat összes gépe számos intelligens megmunkálási funkcióval rendelkezik, beleértve az Intelligens orsó teljesítményt, Aktív vibráció vezérlést és Intelligens hővédelem funkciókat, melyek tovább fokozzák a teljesítményt és megmunkálási pontosságot.

NAGY MEGMUNKÁLÁSI TERÜLETETET BIZTOSÍTÓ MEGOLDÁSOK

Nagy megmunkálási terület

A  süllyeszték- és öntőforma megmunkálás során kiemelt tényező a megmunkálási terület mérete, és a HCN sorozatú gépek ebből az okból kifolyólag egyre népszerűbbek a szektorban. A HCN sorozatú gépek a nagy palettaméret mellett kiemelkedően merev kialakítással rendelkeznek, és 40-es vagy 50-es kúpos főorsó teljesítményigényét is képesek kiszolgálni.

A palettaméretek a négyszögletes 400 mm-től egészen a négyszögletes 1 250 mm-ig terjednek, és mindegyik gép golyós orsó maghűtéssel rendelkezik a hosszú megmunkálási ciklusok alatti kiváló hőstabilitás érdekében. Az FJV sorozathoz hasonlóan a HCN-5000 is számos intelligens funkcióval rendelkezik, beleértve az Aktív vibráció vezérlést, Egyenletes megmunkálás szabályozást és Egyenletes megmunkálási konfigurációt, melyek mind páratlan pontosságot biztosítanak a süllyeszték- és öntőformagyártók marási műveletei során.

KOMPLEX FELÜLETEK FORGÁCSOLÁSA

Komplex felületek

A komplex felületek magas pontosságú megmunkálása alapvető fontosságú tényező a süllyeszték- és öntőformaiparban. A VARIAXIS i-sorozat egy egyidejű 5 tengelyes megmunkálóközpont, mely többfelületű munkadarab-megmunkálást végez egy beállítással, mely ideális megoldást jelent a süllyeszték- és öntőformagyártók által igényelt komplex kontúrokhoz.

A Smooth technológiával ellátott VARIAXIS i-600 a legújabb generációjú MAZAK 5 tengelyes megmunkálóközpont, mely több felület megmunkálására képes, és alacsonyabb megmunkálási időt, kiemelkedő pontosságot és páratlanul ergonomikus kialakítást kínál felhasználói számára. A gép 12 000 1/min (opcionálisan: 18 000 1/min, 30 000 1/min) maximális orsósebességgel rendelkezik. A VARIAXIS i-600 SIEMENS SINUMERIK 840D sl CNC vezérléssel is kapható azon felhasználók számára, akik a gyártási műveleteikben szabványos Siemens vezérlést alkalmaznak.

A szerszámgyártás széleskörű marási funkciókat igényel. A VARIAXIS j-500 függőleges megmunkálóközpont költséghatékony opciót jelent az ilyen jellegű munkákhoz, hatékony többfelületű munkadarab-megmunkálást és egy beállításos folyamatot biztosítva gyors, nagy merevségű orsókkal, és egy kiemelten pontos és nagy merevségű billenő-forgóasztallal. A gép képes kezelni az összes folyamatot a nyersanyag beadásától kezdve a végső megmunkálásig, így hozzájárulva a vállalási határidők csökkentéséhez és megnövelve a munkadarab-pontosságot a többszöri beállítások kiküszöbölésével.

A süllyeszték- és öntőformaipar alkalmazásainak széles spektruma révén az egyes feladatok specifikus gépképességeket igényelnek. Az autóipari öntőformák és a műanyag üdítőitalos palackok számára szükséges öntőformák közötti hatalmas különbségek révén igen eltérő gépekre van szükség az egyes feladatok elvégzéséhez. Érdemes tehát egy olyan gépgyártóval együttműködni, amely biztosítja a szükséges gépkínálatot, és a különböző alkalmazásokhoz nyújtott támogatással segít az optimális gépi megoldás kiválasztásában.