Az energetikai iparág kihívásai csak nagy gépekkel teljesíthetők

A globális energetikai szektor nagy termelékenységet, kiemelkedő minőséget és rövid határidőket követel beszállítóitól. Ebben a cikkben áttekintjük az energiaszolgáltatóknál felmerülő megmunkálási feladatokat, és megoldásokat kínálunk ezek elvégzésére.

Az energetikai szektor az elmúlt években kettős képet mutatott. A fogyasztók és az ipar növekvő energiaigénye továbbra is fenntartja a lendületet az áramtermelés területén, az olajárak csökkenése viszont jelentős megrázkódtatás volt az olaj- és gázipar számára.

Bár a két terület érdekei meglehetősen eltérőek, az ellátási lánc (mely a nagyobb olajkitermelő és energiatermelő vállalatok által igényelt alkatrészeket gyártja) hasonlóan reagált a különböző igényekre. Az új technológiai megoldásokba történő beruházások célja továbbra is a termelékenység javítása, az árrés megőrzése, a vállalási határidők csökkentése és az alkatrészek minőségének javítása.

MEGOLDÁSAINK NAGYMÉRETŰ MUNKADARABOK MEGMUNKÁLÁSÁRA

Nagyméretű munkadarabok megmunkálása

Az energiaszektorban a közös nevező, hogy a gyártandó alkatrészek rendszerint nagyok és nehezek. Az olaj- és gáziparban ide tartoznak a fúrócsövek, házak, kútfejek elemei és a tenger alatti szelepek, az energiatermelő iparágban pedig elsősorban a forgórészek tengelyei és tárcsái, a generátorházak, járókerekek és generátortengelyek dominálnak.

Ennek köszönhetően a szektorban különösen népszerűek a többfunkciós gépek, melyekkel csökkenthető a gépkezelők és a beállítások száma, valamint kevesebb alkalommal kell a nagy alkatrészeket végigszállítani a műhelyen belül. Ezekkel a gépekkel a végtermék jobb minősége is garantálható.

Az INTEGREX e-H sorozatú többfunkciós gépek ideális megoldást kínálnak a nehéz, nagy átmérőjű tengelyek megmunkálására, mivel ezekkel a gépekkel minden művelet (esztergálás, marás, fúrás, süllyesztés) egy beállítással elvégezhető, így a munkadarabot nem kell egy másik gépre átvinni.

Az e-H sorozatnak még a legkisebb tagja, vagyis az e-420H is nagy megmunkálási területtel (670 mm-es maximális elfordulással) rendelkezik, így lehetővé teszi a nagy méretű alkatrészek forgácsolását. Ez a méret és a többfunkciós munkavégzési képesség nagy teljesítményű, 4000-es percenkénti fordulatszámú főorsóval és 12 000-es percenkénti fordulatszámú maróorsóval párosul, melynek köszönhetően nagy mennyiségű fém leválasztása lehetséges, kiemelkedő termelékenység mellett.

Az e-H kínálat csúcsán álló INTEGREX e-800H  Y-tengelyének lökethossza 800 mm, így ez a gép ideális a különösen nagy méretű alkatrészek gyártásához. A gép teljesítménye, nyomatéka és pontossága páratlanul nagy fémleválasztási képességet biztosít, és akár 15 tonnás terhelésű munkadarabok megmunkálására is alkalmas.  Rendkívül fontos, hogy a gép hosszú fúrószárral (LBB) is fel van szerelve, ami mély furatok elkészítését is lehetővé teszi, valamint négy rögzítési ponttal ellátott, merev szerszámtartó rendszerrel rendelkezik, így kiemelkedő megmunkálási teljesítményt és merevséget kínál a számos alkalmazási területen megjelenő, nagy méretű, összetett belső elemek megmunkálásához.

NAGY ÁTMÉRŐJŰ MUNKADARABOK ESZTERGÁLÁSA

Nagy átmérőjű munkadarabok

Az energetikai szektorban használt gépek esetében létfontosságú funkció a nagy átmérőjű darabok esztergálása a másodlagos megmunkálás (pl. fúrás, süllyesztés) előtt. Az INTEGREX e-V sorozatú, 5 tengelyes megmunkáló gépekkel a nagy igénybevételt jelentő esztergálás hatékonyan elvégezhető, a palettacserélőnek köszönhetően pedig a nagy méretű, kimondottan összetett alkatrészek (pl. tenger alatti szelepek) is megmunkálhatók. Az egy beállítással elvégezhető több műveletnek köszönhetően csökken a nehéz alkatrészek mozgatása során keletkező pontatlanság, és a gyártásközi készlet.

A nagy teljesítményű esztergálás és a nagy alkatrészek befogadására való képesség mindig is kulcsfontosságú volt az energetikai szektor számára termelő beszállítóknak. A SLANT TURN ideális megoldás, hiszen ezzel a nagy teljesítményű, nagy teherbírású, nagy furatátmérők elkészítésére alkalmas esztergaközponttal elvégezhető olyan nagy méretű alkatrészek, mint például olajcsövek, házak, csőszabályozó szelepek és turbinakerekek megmunkálása. Legfontosabb tulajdonsága az 1040 mm-es elfordulás és a 910 mm-es megmunkálási átmérő, melynek köszönhetően a nagy méretű alkatrészek is könnyen megmunkálhatók.

MEGOLDÁSAINK OLAJ ÉS GÁZIPARI ALKATRÉSZEK GYÁRTÁSÁHOZ

OLAJ ÉS GÁZIPARI ALKATRÉSZEK

Az olaj- és gáziparban használt, rendkívül nagy méretű alkatrészek (pl. szelepek) azonban nem mindig esztergálhatók. A Mazak ORBITEC 20 nagy méretű megmunkáló központjával megoldható az esztergált felület kialakítása olyan alkatrészeken, amelyek méretük vagy súlyuk miatt nem, vagy nehezen esztergálhatók.

Az ORBITEC jelentősen csökkenti a beállítási időt, és javítja az energetikai szektorban megszokott, nagy méretű, nehéz és komplikált munkadarabok gyártási kapacitását. A gép szabadalmaztatott fejkialakítása lehetővé teszi különféle műveletek egyetlen beállítással történő elvégzését, így például peremes felületek kialakítását, kúpos furatok elkészítését, menetvágást, homlokmarást és végmarást.

Az ORBITEC 20 egy költséghatékony, innovatív szeleptest-gyártó központ, amellyel a szelepgyártási műveletek több mint 75%-a egyetlen beállítással elvégezhető, a szektorban megkövetelt szűk tűrések betartásával.

 

KISEBB MÉRETŰ MUNKADARABOK MEGMUNKÁLÁSA

Kisebb méretű munkadarabok

Természetesen nem minden energetikai alkatrész igényel nagy munkaterületű gépeket. Sok beszállító a nagy, többfunkciós gépek (pl. e-V, e-H sorozat) mellett olyan kisebb gépeket is tart, amelyekkel kitűnő teljesítmény érhető el például a tenger alatti szelepek megmunkálásában.

Sok beszállító számára a nagy teljesítményű fő- és maróorsóval felszerelt INTEGREX i-sorozatú gépek jelentik a megfelelő választást. Az INTEGREX i-400 esetében például a főorsó 3300-as, míg a maróorsó 12 000-es percenkénti fordulatszámra képes. Az INTEGREX immár hosszú fúrószárral, és új, 2,5 méteres gépággyal is elérhető, így még több alkatrész megmunkálására alkalmas.

Az energetikai szektor beszállítói által gyártott termékek köre hatalmas, de a gépekkel szembeni elvárások azonosak: rugalmasság, pontosság és termelékenység. Érdemes tehát egy olyan gépgyártóval együttműködni, amely biztosítja a szükséges gépkínálatot, és a különböző alkalmazásokhoz nyújtott támogatással segít a konkrét igényeknek megfelelő, optimális gépi és automatizálási megoldás kiválasztásában.