Intelligens technológia

A Multi-Control vágófej és a számos intelligens funkció más gyártók gépeinél összehasonlíthatatlanul nagyobb mértékben segíti a kezelőket, megkönnyítve a kezelhetőséget és optimalizálva a gép hatékonyságát

Az új Multi-Control vágófejjel. A rugalmasan változtatható sugárátmérő optimális, gyors és nagy pontosságú vágást tesz lehetővé – hatékony mind a vékony, mind a vastag táblák esetén.

 

A Mazak lézervágó gépek igen korszerű funkciókkal rendelkeznek; az optimális kialakítású lencse és fúvóka automatikusan választható ki és váltogatható az egyes anyagokhoz és vastagságokhoz. Ezáltal már a szakképzettséggel vagy szakmai tapasztalattal nem rendelkező gépkezelők is könnyen végezhetnek kiváló minőségű vágási munkát. A megmunkált alkatrészek minősége a megmunkálási idő és az üzemeltetési költségek csökkenésével párhuzamosan javul.

INTELLIGENS BEÁLLÍTÁSI FUNKCIÓK

Automatizálási funkciók széles választéka gondoskodik a könnyű kezelhetőségről és a beállítási idő csökkentéséről.

A vágófejváltás automatikusan is történhet a vágási programon belül. A vágó- és a szúrófej vagy a tartalék vágófej között automatikusan is lehet váltani, így a gép folyamatosan automatikusan üzemelhet.

Váltson automatikusan az optimális fúvókára a folyamatos automatikus működés érdekében. Az optimális vágási teljesítmény elérése céljából a segédgáz-felhasználás szintén csökkent.

A hagyományos technológiák esetében a fókusztávolság mérése és beszabályozása jelentős időigénnyel jár, és szakképzett és tapasztalt gépkezelőnek kell végeznie. A programutasításokkal irányítható fókuszérzékelő rendszer jóvoltából immár a szakképzettséggel vagy szakmai tapasztalattal nem rendelkező gépkezelők is könnyedén elvégezhetik ezeket a műveleteket. Emellett ez a rendszer a lencse beszennyeződése miatti fókusztávolság-változásokat is automatikusan kiegyenlíti.

A lencse fel-le mozgatásával a fókuszpont pozíciója automatikusan módosítható. Ezáltal a fókuszpont úgy állítható be, hogy optimális beszúrási teljesítmény és maximális termelékenységet garantáló vágási módszer legyen elérhető.

A lencse fel-le mozgatásával a lézersugár átmérője automatikusan módosítható. Így állandó vágási teljesítmény érhető el, ami javítja a vékony lemeztáblák vágásának sebességét, vastag táblák esetében pedig fokozza a vágási teljesítményt.

A vágási távolságot a cseppképződés elkerülése érdekében állandó szinten kell tartani. Új fúvóka beszerelésekor az automatikus profilkalibráló funkció révén megfelelően megtartható a kezdeti távolság a munkadarabtól. Ez az automatikus kalibráló funkció a lehető legnagyobb mértékben elodázza a kezelői beavatkozást igénylő helyzetek kialakulását..

A vágófej vége programutasítás révén is a fúvókatisztító keféhez mozgatható, amely eltávolítja a fúvókához ragadt megfolyt anyagot.

INTELLIGENS MONITOROZÁSI FUNKCIÓK

A lézervágás műveletének pillanatnyi állapota figyelemmel kísérhető. A lézervágó fejet beszúrás- és problémaérzékelő szenzorral és problémafigyelővel szerelték fel, ami többek között a beégést és a plazmaképződést figyeli.

Ha bármilyen probléma merül fel, a művelet korrigálásra vagy felfüggesztésre kerül az optimális vágási teljesítmény elérése érdekében.

A közepes/nagy vastagságú lemeztáblák esetében rendszerint igencsak nehéz feladat a beszúrási műveletek stabilizálása, ami beszúrási problémákhoz vezet. Az intelligens beszúrás érzékelő észleli, amikor a lézersugár az anyagba hatol és amikor befejezi a beszúrás révén történő lyukképzést. Ennek a funkciónak köszönhetően a beszúrási műveletsor folyamatosan, megszakítás nélkül végezhető, ami minimalizálja a beszúrás időigényét.

A közepes/nagy vastagságú rozsdamentes acéllemez táblák vágásakor keletkező plazma gyakran vágási hibákat okoz, ami leállítja a gép működését.

A plazmaérzékelő funkció figyelemmel kíséri a megmunkálás közbeni plazmaképződést, és automatikus korrekciót végez az állandó vágási minőség eléréséhez szükséges optimális feltételek fenntartása érdekében.

A közepes/nagy vastagságú lágyacéllemez táblák vágásakor keletkező beégés általában vágási hibához vezet. A beégés érzékelő funkció folyamatosan figyeli, nem történik-e rendellenes beégés a megmunkálás során, és ha igen, akkor automatikusan leállítja a vágást.

(a képen beégés érzékelő nélküli vágás látható

A vágófej lencséje meg is sérülhet, ha beporosodik. A rendszer figyeli a lencse állapotát, és ha problémát észlel, a vágás automatikusan leáll.

 

INTELLIGENT CUTTING FUNCTIONS

A Mazak hosszú évek alatt felhalmozott szakértelme révén megalkotott automatikus funkciók kiváló minőségű és hatékony lézervágást garantálnak

A finom teljesítmény-ráadási funkció szabályozza a lézer teljesítményét és előtolási sebességét – a rendszer automatikusan az optimális vágási körülményeket alkalmazza a nagy sebességű egyenes vonalú és sarokvágáshoz a megfolyás elkerülése érdekében.

 

A lézer ki/be kapcsolásával, a tengelymozgás leállítása nélkül végzett vágási módszer.

A tengelymozgás és a lézer ki/be kapcsolása a vágás időigényének minimalizálása céljából szinkronizálva történik.