A Mazak bemutatja az Industry 4.0. legújabb megoldásait a 2017-es EMO kiállításon

A 2017-es EMO kiállításon a Yamazaki Mazak standjának központi témája az Industry 4.0. lesz, a cég iSmart Factory koncepciójának bemutatásával egybekötve, melynek keretében 25 új Mazak gépet mutatnak be, ezek közül pedig 15 szerszámgép világszerte első alkalommal kerül bemutatásra.

Az automatizált cella alapú gyártás már a múlté. A Mazak iSmart Factory koncepció a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájával a  teljes mértékben hálózatban történő gyártási folyamatot teszi elérhetővé a gépipari felhasználók számára.

A Mazak iSmart Factory három alap pillérre épül: a SMOOTH Technológiára, az új SmartBox-ra, amely gyorsabb adatelemzést biztosít megnövelt biztonság mellett; és az MT Connect szabványos kommunikációs protokollra. A részegységek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy elősegítsék a gyártási adatok valós idejű megosztását a gyártósor és az irodák között, ami rövidebb átfutási időket, csökkentett folyamatbeli raktárkészletet és alacsonyabb közvetett megmunkálási költségeket eredményez a gyártók számára.

A világ leggyorsabb CNC vezérlője és a Smooth Process Support (SPS) gyár menedzsment szoftverét magába foglaló SMOOTH Technológia áll a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájának középpontjában, amely 30 százalékkal csökkenti a megmunkálási időt, összekapcsolja a teljes gépparkot és valós idejű ellenőrzési és elemzési lehetőséget biztosít.

Az SPS  modulokon kívül, mint például a SMOOTH Scheduler és a SMOOTH PMC, a CNC vezérlés számos új programmal bővült ki, melyeket a 2017-es EMO kiállításon mutatnak  majd be. Az első a Mazak API (Application Programming Interface), amely lehetővé teszi az olyan nem Mazak szoftverek, mint az automatizáló felszerelések integrációját a teljes SMOOTH CNC sorozatba. Emellett rendelkezésre áll az új Smooth Spindle Analytics szoftver, amely azonnali orsó vibrálás jelentést és elemzést biztosít.

A Mazak új SmartBox-a hatékony és biztonságos adatfeldolgozást tesz lehetővé. A Cisco FOG számítási koncepcióját alkalmazó SmartBox hatékonyan hozza közelebb a felhő alapú számítást az adatok létrehozásának helyéhez. Ez lehetővé teszi az érzékeny adatok elemzését és optimális sebességű kezelését úgy, hogy csak a kiválasztott adatokat küldi a felhőbe előzmény elemzés és hosszú távú tárolás céljából. A kiberbiztonságot a Cisco csúcstechnológiás hálózati platformja és a gyári környezetre, ipari felhasználásra készült Layer3 Managed Switch szoftvere biztosítja. A SmartBox bármely MT Connect adapterrel rendelkező géphez képes kapcsolódni, annak gyártójától, korától, vagy CNC típusától függetlenül. Az  új Mazak Sensor Box hozzáadásával a régebbi gépek is csatlakoztathatóak a SmartBoxhoz.

A Mazak iSmart Factory koncepció utolsó pillére az MT Connect standard kommunikációs protokoll alkalmazása, ami lehetővé teszi több különféle gép egymás közti kommunikációját a gyárban, vagy műhelyben így megvalósítható a gépek információinak kinyerése szabványos formátumban.

A kiállítás ideje alatt, a vállalat Industry 4.0 infrastruktúrájának felhasználásával összekapcsolják a Mazak mind a 25 gépét, hat különböző megmunkáló zónába konfigurálva, hogy bemutassák a  valós idejű gyártási információkat.

A Multi-Tasking zóna központi helyén a Mazak INTEGREX széria főszereplője, az INTEGREX i-500 bővíti a sikeres i sorozat kapacitását, illetve moduláris dizájn koncepciójával lehetővé teszi a vevők számára, hogy a gép szükséges specifikációját az ő gyártási alkalmazásaikhoz illesszék. Az INTEGREX i-500 mellett először mutatják be az INTEGREX i-800V/8-t, mely kombinálja az 5-tengelyes marást, az erőteljes esztergálási műveleteket és a paletta cserélő képességet, hogy így egy függőleges platformon gyorsan képes legyen feldolgozni nagy, rendkívül komplex munkadarabokat, például a repülőgép-hajtóművének alkatrészeit is. Mindkét gép a világon először kerül bemutatásra a 2017-es EMO kiállításon,  a Mazak SmoothX CNC vezérlőjével üzemeltetve, így a stand látogatói is szemtanúi lehetnek a Mazak iSmart Factory koncepció teljes integrációjából származó termelékenységi hatákonyságnak.

A Mazak 5-tengelyes zónáját három kivételes gép alkotja majd. Az új HCR-5000S, amely szintén először itt mutatkozik be, egy kompakt, nagy teljesítményű vízszintes megmunkálóközpont, amely ideális a kisméretű elemek gyártására és így a repülőgép ipari szektor számára is. A gép nagy teljesítményű fő orsója ultra-gyors gyorsulásra képes kiváló gyorsulás kontrollal, így alkalmas rendkívül pontos végtermékek gyártására.

Az 5-tengelyes zóna mellett a VARIAXIS i-300 AWC egy kompakt automatizálási megoldás, amelyet a Mazak roppant sikeres VARIAXIS sorozatából fejlesztettek ki, egyesítve a PALLETECH megoldásokból származó tudással. A gép a nagy pontosság érdekében egyesíti a gantry-vázas szerkezetet és az akár 505 szerszámig bővíthető szerszám tárat; így a gép ideális változatos formájú, kis mennyiségű termelésre is és teljesen automatizált megmunkálásra. Az 5-tengelyes zóna magába foglal egy teljesen új, speciális süllyeszték- és öntőforma gyártó gépet, az UD-400/5X-at, amely 42.000 percenkénti fordulatszámra és 1,0 G gyorsulásra, valamint ultramagas gyorsulási váltásra képes.

A vízszintes megmunkálóközpontok zónájában kiemelkedő az MPP500 automatizáló rendszerrel felszerelt HCN-5000-es gép. A 16 állomásos MPP-vel, ami a Multi Pallet Pool (több raklapos forrás) rövidítése, automatizálhatóak az egyedülálló gépek is. Ezen kívül a SMOOTH MPP szoftveralkalmazással, fejlett ütemezési funkciókkal, gyártási eredmények elemzésével és rendszer alkalmazással is rendelkezik, mely távolról is elérhető PC-n vagy okostelefonon. A helytakarékos dizájn kisebb területet foglal el, mint a hagyományos PALLETECH rendszer és ideális hosszú távú emberi beavatkozás nélküli üzemeltetésre.

Az eszterga gépek zónájának egyik legfontosabb eleme a Mazak QUICK TURN 250M. Automatizált robot rendszerével zökkenőmentesen integrálódik a Mazak SmoothG CNC vezérlőhöz, így lehetővé téve a gyártási cella teljes kontrollját a CNC-ről, valamint az adatok valós idejű megosztását és elemzését a gyárral. A könnyen programozható robot cella rugalmas és nagy termelékenységű automatizált megoldást kínál, ami ideális kis és közepes méretekre, és sokféle alkalmazásra.

A függőleges megmunkálóközpontok zónájának központjában az Egyesült Királyságban gyártott VCN-530C áll, amely egy újonnan tervezett, 18.000 percenkénti fordulatszámú, nagy sebességű orsóval, az X, Y, és Z tengelyeket hűtő golyós orsóval és nagy teljesítményű, 40 darabos szerszámtárral rendelkezik. A gép különösen az alvállalkozói piacot számára ideális választás.

A függőleges megmunkálóközpontok  zónájához tartozik a VTC-760C is. A Siemens Sinumerik 828D vezérléssel felszerelt gép teljesítménye és adatai, a Mazak iSmart Factory koncepció részeként, az MT Connect és a SmartBox használatán keresztül elemezhetőek.

Az utolsóként kiemelkedő látványosság a Mazak stand látogatói számára a legfrissebb additív gyártó gépe, a VARIAXIS j-600AM első európai bemutatkozása. A Mazak növekvő additív portfoliójának legújabb darabja,  elérhető a vásárlók számára az európai piacon, valamint a VARIAXIS j-600AM egy innovatív Wire Arc típusú fémleválasztási rendszert alkalmaz, egy forradalmian nagy sebességű additív folyamat létrehozásának érdekében. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsan és könnyen növeljék az alkatrészek sajátosságait, majd a gép fejlett, 5-tengelyes többfelületű leválasztó képességének alkalmazásával nagy pontosságú alkatrészeket gyártsanak egyetlen beállítással. A VARIAXIS j-600AM előnye a 12.000 percenkénti fordulatszámú orsó, valamint a forgó B és C tengellyel rendelkező csapos asztal. A gép jól illeszkedik sokféle gyártási alkalmazáshoz, köztük az alkatrészek gyártásához és javításához a repülőgépipar, valamint az olaj- és gázipar számára. 

„A Mazak egyértelműen vezető szerepet tölt be az Industry 4.0-nak megfelelő robusztus infrastruktúra kifejlesztésében, amelyet a 2017-es EMO kiállításon be is bizonyít a közönség számára" - mondta Richard Smith, a Yamazaki Mazak Európai Részlegének Ügyvezető Igazgatója. „Az iSmart Factory koncepció, amely a SMOOTH Technológiát, a SmartBox-ot és az MT Connect-et egyesíti, már egy teljesen új, hálozatban működő gyár jövőképét vetíti előre a kiállítás látogatóinak ”

„A jövő már itt van" - teszi hozzá. „A 15 csúcstechnológiás Mazak gép világpremierjével is az a célunk, hogy ezt bemutassuk. Az Industry 4.0 a modern gyártás egyre fontosabb elemévé válik, nekünk, a Mazak munkatársainak pedig nagyon fontos, hogy vevőink a gyártási képességeik teljes potenciálját kihasználhassák. Izgatottan várjuk, hogy a 2017-es EMO kiállításon mindezt európai vevőink is láthassák.”

A fejlett gyártástechnológiai megoldások, úgymint: többfunkciós szerszámgépek 5 tengelyes megmunkálás, marás, esztergálás, CNC vezérlők és automatizálás vezető gyártója.