A gyártási pontosságban nem ismerünk kompromisszumot

A kezdetben magyar, később pedig magyar-német vállalatként működő Alutech Kft-t 1993-ban alapították Kállón. Később teljes egészében német tulajdonba került, végül 2005-ben vásárolta fel a holland Bons&Evers Holding, melynek égisze alatt működik a mai napig. A kállói üzemben kizárólag alumínium alkatrészek süllyesztékes kovácsolását és CNC forgácsolását végzik. Több, különböző piaci szegmens kiszolgálására specializálódtak, gyártanak az autóipar, az energiaipar, a gép- és szerkezetgyártás, a pneumatika és hidraulika, valamint az árnyékolástechnika ágazatok számára. Árvay Csabával, a cég műszaki vezetőjével beszélgettünk.

A magyarországi leányvállalatot 117 alkalmazott, illetve a háromfős menedzsment – Szathmáry Krisztina pénzügyi vezető, Cseh Tamás értékesítési vezető és Árvay Csaba műszaki vezető – alkotja. Az ügyvezető Ralf Bauer, aki a csoporton belül a németországi testvércégnél szintén ügyvezetőként dolgozik.

„Körülbelül tízféle alumíniumötvözettel dolgozunk, melyeknek túlnyomó része nemesíthető, –  alacsony tömeg mellett nagy szilárdságot képesek elérni. A szabvány minimum követelménye 310 megapascal (MPa), de egyes ötvözetekkel 500 MPa fölötti szakítószilárdságot is elérünk. Házon belül zajlik a kovácsolás, a nemesítő hőkezelés, a forgácsoló megmunkálás és bizonyos esetekben a felületkezelés. A szlogenünk: ’Nem csupán terméket állítunk elő, hanem gyártási folyamataink során állandóan a nulla meghibásodás elérésére törekszünk.’ Ez pedig a magas minőségű alapanyagoknak, a szakértelemnek és a korszerű géphasználatnak köszönhető” – mondja Árvay Csaba.

Négy darab HCN 4000 megmunkálóközpont és három (Quick Turn Nexus 200-II M valamint Smart) eszterga működik az üzemben. A kezdetek óta dolgoznak MAZAK gépekkel, 2005 óta permanensen modernizálják a gyártóparkot. Jelenleg a legkorszerűbb berendezések találhatók a kovácsműhelyben, illetve a megmunkálás területén.

„A magyarországi szervizszolgáltatás fontos szempontot képez a mi esetünkben. Az új gépeknél ritkán merülnek fel problémák, viszont a CNC esztergáink idősebbek, így esetükben időnként szükség van a karbantartásra. A rugalmas szerviz számunkra rendkívül fontos, a bejelentéstől számítva gyorsan kiérkeznek a helyszínre a MAZAK munkatársai, és megoldják a felmerülő problémát. Másik fontos szempont volt a gépbeszerzés során, hogy milyen alkatrészek gyártására alkalmas, mennyire támogatja a munkánkat. Összehasonlítottuk a beszállítók elérhető gépeit, és azt tapasztaltuk, hogy a termékpalettánkra, valamint a vevőink igényeire ezek a berendezések a legmegfelelőbbek.”

A szakismeret, illetve a korszerű géppark lehetővé teszi, hogy az alkatrészeket hatékonyan, kis és közepes sorozatban, a lehető legalacsonyabb költségen gyártsák le. Annak érdekében, hogy egy kovácsdarab megfelelően ellássa a funkcióját, legtöbb esetben utólagos megmunkálásra, forgácsolásra van szükség. A HCN 4000 megmunkálóközpont kis méretű alkatrészek nagy sebességű forgácsolására képes. Az Alutech Kft. számára a maximális főorsó fordulatszám (18 000 RPM), a szerszámcsereidő (forgácsolástól forgácsolásig 2,4 másodperc), illetve a tengelygyorsítás (X-, Y-, Z-tengely: 1,0 G) paraméterek teszik lehetővé a gyors és rugalmas gyártást.

Az Alutech Kft. automatikus CNC megmunkálóközpontjai mellett esztergagépekkel is rendelkezik, amelyekkel együttesen rendkívül pontos megmunkálás és kiváló felületi minőség érhető el. A Quick Turn Nexus 200-II M eszterga gépkialakításának köszönhetően minimális a nagy sebességű megmunkálás közbeni rezgés, ezáltal magas felületi minőség mellett maximális szerszámélettartamot biztosít.

„A gyártási pontosságban nem ismernek kompromisszumot a gépeink. Emellett minimális szintű meghibásodást produkálnak. A berendezések elektronikájából adódó rendellenesség a működésük óta nem lépett fel. A Mazatrol Matrix és a Smooth CNC technológia által a vezérlés kezelhetősége rendkívül egyszerű, a munkatársaink hamar beletanultak a használatába. Az ismeretek gyors megszerzését részben a MAZAK egyéni betanítási módszerének is köszönhetjük.”A MAZAK gépek használatával a termelékenység jelentősen javult, illetve kevesebb szervizt igénylő probléma adódik. Továbbá ritkább állásidővel számolhatnak a modernizációnak köszönhetően. „Amikor a két első HCN 4000 gépet vásároltuk, akkor öt darab használt berendezést cseréltünk le. Az új megmunkálóközpontjaink képesek voltak átvenni ezektől a munkát, és ugyanazt a darabszámot produkálni.”

Több mint 200 alkatrész található az Alutech Kft. termékpalettáján, melyekből két-hárommillió készül egy évben – a megrendelésektől függően. Átlagosan heti 30 tonna alumínium alapanyag megy át a termelési folyamatukon. A kész termékek mintegy 85 százalékát exportálják, elsősorban nyugat-európai autógyárak beszállítói képezik a piacukat. Az autóipar számára futómű-, motorfelfüggesztéshez használatos alkatrészeket, csatlakozó elemeket gyártanak a kállói üzemben. Továbbá fék- és kuplungmunkahengerek, hidraulikus és pneumatikus alkatrészek, szelepházak, vasúti fékek egyes komponensei, villamosenergia-elosztás mechanikus alkatrészei, zsanérok készülnek a gyárban.

Némethi Botond