Megoldások a hajóipari megmunkálásokhoz

A hajóiparban alkalmazott különböző komponensek széles skálája óriási követelményeket támaszt a beszállítókkal szemben. Ezért alaposan megvizsgáltuk a beszállítók számára keletkező megmunkálási feladatokat, és megoldásokat kínáltunk ezek elvégzésére.

A hajóiparban a hajógyártástól a javításokon át egészen a jachtiparig számos különféle alkalmazási igény merül fel. Az ipar által igényelt komponensek spektruma igen széles, és rendkívül sokféle fémből készülnek, beleértve alumíniumot, kobaltot, rozsdamentes acélt, titánt és bronzot.

A CNC megmunkáló vállalatok az ipar által támasztott követelményekre válaszul folyamatosan új technológiákba fektetnek a képességeik, termelékenységük és a komponensek minőségének állandó növeléséhez. Ennek köszönhetően a szektorban különösen népszerűek a többfunkciós gépek, melyekkel csökkenthető a gépkezelők és a beállítások száma, valamint kevesebb alkalommal kell a nagy alkatrészeket végigszállítani a műhelyen belül. Ezekkel a gépekkel a végtermék jobb minősége is garantálható.

NAGY ÁTMÉRŐJŰ MUNKADARABOK

Nagy átmérőjű munkadarabok

Az INTEGREX e-H sorozatú többfunkciós megmunkáló gépek ideális megoldást kínálnak a nehéz, nagy átmérőjű tengelytípusú munkadarabok,  például visszahúzható tőkesúlyok csapjának megmunkálására. Az INTEGREX gépekkel minden művelet (esztergálás, marás, fúrás, süllyesztés) egy beállítással elvégezhető, így a munkadarabot nem kell egy másik gépre átvinni.

Az e-420H rendkívül nagy megmunkálási területtel (670 mm-es maximális elfordulással) rendelkezik, így lehetővé teszi a nagy méretű alkatrészek forgácsolását. Ez a méret és a többfeladatos munkavégzési képesség nagy teljesítményű, 4 000 1/min főorsóval és 12 000 1/min maróorsóval párosul, melynek köszönhetően nagy mennyiségű fém leválasztása lehetséges, kiemelkedő termelékenység mellett. A komplex geometriai felületű komponensek, például tengelykapcsolók magas pontosságú megmunkálása alapvető fontosságú tényező a hajóiparban. A VTC-800/30SLR egy függőleges mozgó oszlopos megmunkálóközpont, mely nagy, 1 000 mm átmérőjű integrált forgóasztallal és B-tengellyel van ellátva, hogy teljes 5 tengelyes képességet biztosítson a Mazak nagyteljesítményű 18 000 1/min fordulatszámon működő főorsójával kombinálva.

MEGMUNKÁLÁSI KAPACITÁS ÉS RUGALMASSÁG

Megmunkálási kapacitás és rugalmasság

A gép 600 mm átmérőjű és 500 mm széles T-hornyos asztallal van felszerelve a VARIAXIS i-600 esetén, és 700 mm és 500 mm hosszúval a VARIAXIS i-700 esetén a többfelületű megmunkálóközpont használatának elősegítéséhez. Akárcsak a Mazak minden terméke esetében, az ergonómia a gép tervezési filozófiájának alapját képezi, az SLR nagy ajtónyílással van ellátva az optimális hozzáféréshez a rakodás, beállítás és kirakodás során. A VTC-800/30SLR SIEMENS SINUMERIK 840D sl CNC vezérléssel is kapható azon felhasználók számára, akik a gyártási műveleteikben szabványos Siemens vezérlést alkalmaznak.

KOMPLEX GEOMETRIAI JELLEMZŐK FORGÁCSOLÁSA

Komplex geometriai jellemzők forgácsolása

A hajóiparban alkalmazott komponensek, például a hajócsavarok gyakran komplex geometriai jellemzőkkel rendelkeznek, melyek kizárólag az 5 tengelyes képességekkel munkálhatók meg. Az iparban egyre gyakrabban a VARIAXIS gépcsalád mellett döntenek, hiszen többféle és komplex, hajlított felület kiemelkedően precíz megmunkálására alkalmas egyetlen beállításban.

IA VARIAXIS gépcsaládhoz tartozik a kategóriájában vezető VARIAXIS j-600/5X.  A gép igen magas termelékenységi mutatókkal rendelkezik, széles forgástartománnyal a B-tengelyen (+90° - -120°), míg a pontosságot egy nagy merevségű szerkezet biztosítja, mely lineáris görgős pályákat alkalmaz az összes tengelyen, és görgős hajtóműveket alkalmaz az összes forgástengelyen.

NAGYT ELJESÍTMÉNYŰ ESZTERGÁLÁSI MEGOLDÁSOK

Nagy teljesítményű esztergálási megoldások

A nagy teljesítményű esztergálás mindig kulcsfontosságú tényező volt a hajóipari beszállítók számára, különösen azon gépek iránt mutatkozik nagy kereslet, melyek képesek nagy orsófuratok, például hajócsavartengelyek esztergálására. A SLANT TURN ideális megoldás az ilyen jellegű feladatokra, hiszen egy nagy teljesítményű, nagy teherbírású, nagy furatátmérők elkészítésére alkalmas esztergaközpont. Legfontosabb tulajdonsága az 1 070 mm-es elfordulás és a 860 mm-es megmunkálási átmérő, melynek köszönhetően a nagy méretű alkatrészek is könnyen megmunkálhatók.

A Mazak MEGATURN függőleges esztergáló központjai ideális megoldást jelentenek a hajóipari nehezen megmunkálható munkadarabok nagy igénybevételű forgácsolására. A MEGATURN NEXUS 900M változat például esztergálási és megmunkálási műveleteket kombinál a magasabb pontosság és megnövelt termelékenység érdekében, a kevesebb beállítás és munkadarab-kezelés által. A gépkonfiguráció forgószerszámos maró (M) képességeket is magában foglal, és ideális az ellenálló anyagok, például rozsdamentes acél, titán és egyéb ötvözetek megmunkálására.

A hajóipar beszállítói által gyártott termékek köre hatalmas, az 5 tengelyes képességeket igénylő komplex geometriáktól egészen a forgácsolt elemek széles spektrumáig. Érdemes tehát egy olyan gépgyártóval együttműködni, amely biztosítja a szükséges gépkínálatot, és a különböző alkalmazásokhoz nyújtott támogatással segít a konkrét igényeknek megfelelő, optimális megmunkálási és automatizálási megoldás kiválasztásában.