Minden, amit az esztergákról tudni kell

Mi az az eszterga?

Az eszterga egy olyan szerszámgép, ami forgástengelye körül forgatja a munkadarabot, miközben az álló szerszám a fölösleges anyagot eltávolítva kialakítja a végső, hengerszimmetrikus alkatrész-geometriát. A modern esztergák ma már számítógép vezéreltek (CNC esztergák), tehát az esztergálási műveleteket operátor programozza. Esztergálással külső és belső alkatrész geometriák, pl. furatok is kialakíthatók. A modern esztergákon számos esztergálási művelet megvalósítható, mint például nagyoló-, simító esztergálás, fúrás, homlokesztergálás, horony-, és menetesztergálás, recézés és darabolás.

Mire használhatók az esztergák?

Egy fémmegmunkáló eszterga vagy esztergaközpont számos megmunkálási művelet végrehajtására használható, amikkel hengeres geometriájú munkadarabok vagy eltérő méretű alkatrészcsoportok alakíthatók ki. Az esztergált alkatrészek gyakran a végleges rendszernek csak egy kis elemét vagy alszerelvényét alkotják, így például motor dugattyú alkatrészek, az olaj és gáz szektorban használt tengeralatti gázcsövek összekötő elemei, repüléstechnikai berendezések forgó tengelyei vagy gyógyászatban, csontrögzítéshez használt csavarok is lehetnek belőlük.

Milyen anyagok esztergálhatók?

Anyagok széles skálája esztergálható a különféle fémektől kezdve - mint a bronz, rozsdamentes acél és réz - az olyan komplex anyagokig, mint a szuperötvözetek, például Inconel. Az utóbbi években a repüléstechnikában már a kompozitok, pl. a szénszál népszerűsége is jelentősen nőtt.

Hogyan válasszunk esztergát?

A megfelelő eszterga kiválasztásának legfontosabb szempontja a felhasználás jellege, más szóval a gyártandó alkatrész típusa, komplexitása, mérete és anyaga. Kicsi és egyszerű geometriájú rozsdamentes acél alkatrészek - például a csőszerelvények - egy egyszerűbb esztergán is legyárthatók, mint a Mazak QT Primos sorozatának darabjai.
Nagyobb és összetettebb műveletek komolyabb gépeket igényelnek. A Mazak MEGA TURN szériáját például direkt a nagyobb méretű alkatrészek esztergálásához tervezték, így ideális a repülőgép- vagy az energia ipar kiszolgálására is.
Hasonlóan fontos választási szempont a vágási teljesítmény. Keményebb fémek - mint az Inconel - nagy megmunkálási kapacitású, fokozott merevségű esztergát igényelnek, mint amilyen például a SLANT TURN is.

Lehetséges esztergával más forgácsolási műveleteket is végezni?

A modern esztergák más megmunkálások elvégzésére is alkalmasak, mint prizmatikus vagy szögletes komponensek marása, amikor a munkadarab áll és a szerszám mozog. A maró-esztergáló gépek - mint a Mazak INTEGREX i-szériája - egy munkadarabot egy befogásban több forgácsolási eljárással is képes megmunkálni. Ez a 'Multi-Tasking' (többfunkciós) , vagy más néven DONE-IN-ONE  eljárás lehetővé teszi a kevesebb beállítással és kevesebb programozási idővel történő gyártást, így növelve a termelékenységet.

A Yamazaki Mazak esztergagépei

A Mazak eszterga kínálata a felhasználási igények széles skáláját képes kiszolgálni a 2-tengelyes modellektől a forgószerszámos orsóval, Y-tengellyel és másodorsóval felszerelt esztergaközpontokig. A Mazak belépő szintű esztergája, a kompakt kialakítású QUICK TURN PRIMOS 5000rpm fordulatszámú főorsójával nagy teljesítményt biztosít. Hasonlóan a QUICK TURN sorozat és a QT Compact a legkorszerűbb esztergálási technológiák minden előnyét képesek biztosítani, marási funkciókkal kiegészítve pedig DONE-IN-ONE megmunkálásra is alkalmasak.
Ahogy egyre nő a komplex alkatrészek iránti igény, úgy nő a Mazak gépek mérete, teljesítménye és kapacitása. A HQR sorozat két revolveres, két orsós kialakítású, így optimalizált ciklusidőkkel és párhuzamos idejű esztergálási és marási műveletekkel ideális a nagy sorozatú alkatrészek gyártására.
A MULTIPLEX eszterga-sorozat ideális nagy volumenű termelésre. Két esztergaorsójával egyidejűleg két munkadarab forgácsolására is képes, az orsók közti automatikus munkadarab átadásnak köszönhetően pedig a két orsón folyamatos szimultán megmunkálás valósítható meg.