A Mazak „Go Green” célja, hogy csökkentse az ügyfelek CO2-kibocsátását

A Mazak Go Green víziója már számos pozitív környezeti projekt megvalósítását tette lehetővé, többek között nagy méretű napelemes rendszerekbe történő beruházások és az energiafogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítések által. A koncepcióval a vállalat pedig most a szerszámgépek fejlesztésére összpontosít, hogy a termékeinek életciklusa alatt az ügyfelek is élvezhessék ennek hatását.

A Mazak végső célja ezzel az, hogy berendezéseinek környezeti hatékonysága 2030-ra négyszer nagyobb legyen a 2010-es állapotokhoz képest. A „Go Green” kezdeményezésnek két aspektusa érinti a szerszámgépek világát. Először is a gépeket úgy tervezik, hogy azok karbonlábnyoma a lehető legkisebb legyen. Másodszor pedig, a géptulajdonosok bevonása saját energiafelhasználásuk mérésére, elemzésére és optimalizálására annak érdekében, hogy a gépen készült minden egyes alkatrész pontos karbonlábnyom adatai elérhetők legyenek.

Az új Mazak gépeket már számos energiatakarékosságot célzó tulajdonsággal látják el. Az 5-tengelyes szimultán függőleges megmunkáló központok új generációja, a VARIAXIS i-800 NEO például gyorsabb, kompaktabb gépben kínálja ugyanazt a megmunkálási képességet, mint elődei. Ezen túlmenően olyan továbbfejlesztett technológiákat is beépítettek a konstrukcióba, amelyek az előző modellhez képest 22,7%-kal csökkentik a CO2-kibocsátást.

A teljes életciklust átfogó karbonlábnyom a termékek összesített üvegházhatású gázkibocsátását magába foglalja, a nyersanyag-kitermelésétől a gyártáson, szállításon, felhasználáson át a végső “ártalmatlanításig”. Egy közepes méretű autó például 25 tonna CO2-t bocsát ki életciklusa során, ebből körülbelül 5,6 tonna keletkezik a gyártási folyamat közben*.

A fogyasztási cikkek teljes életciklusára vonatkozó CO2-kibocsátás mérése, az ellátási láncon keresztül fokozatosan eljut a szerszámgépek tulajdonosaihoz is. Lényegében a hagyományos „ár + szállítás képletet kibővíthetjük a CO2 hatás tényezővel.

A szerszámgépek felhasználói számára a Mazak számos terméket fejlesztett már ki, melyekkel a CO2-kibocsátás mérhetővé válik. A Smooth Energy Dashboard például egy olyan mérési megoldás, amely a valós idejű energiafelhasználást monitorozza és képes visszaadni a berendezés alkatrészprogram szintű fogyasztási adatait a CO2-kibocsátással együtt.


A Go Green kezdeményezés magában foglalja a vállalat hibrid gépportfólióját is. Ezek a berendezések egyetlen gépbe tömörítik valamennyi logikai folyamatot a költségek és a környezeti terhelés csökkentése érdekében. A hibrid többfunkciós szerszámgép termékcsalád immár magában foglalja az additív gyártási megoldásokat, a dörzshegesztést és a fogaskerék megmunkálási eljárásokat is.

*Forrás: Carbon Trust