Építőipari megmunkálási megoldások

Az építőipari megmunkálási megoldások, legyenek azok munkagépek vagy építőanyagok, rendkívül magas követelményeket támasztanak a beszállítási lánc minden tagjával szemben; ennek során kulcsfontosságú a megfelelő gép használata mindegyik alkalmazás esetében.

A teljesítmény és erő kulcsfontosságú tulajdonság építőiparban alkalmazott berendezések esetében, legyen szó földmunkagépekről vagy az építésben használt csövekről vagy vezetékekről.

Nagy igénybevételű megmunkálás

Nagy igénybevételű megmunkálás

A magas nyomatékú, 50-es kúpos gépekre növekvő igény mutatkozik az építőiparban, ahol kiemelt jelentőségű a teljesítmény és pontosság ötvözete.  A Mazak VTC-800/30HD gépe, ahol a HD rövidítés (heavy duty) nagy igénybevételt jelent, a rendkívül sikeres VTC-800 sorozatú gépek 50 kúpos változata. A HD verzió ideális platformot nyújt a nehezen megmunkálható anyagok számára, stabilitásra optimalizált gépszerkezetet ötvözve a nagy merevségű beépített orsóval, mely kategóriájában vezető megmunkálási képességeket eredményez.

A kiváló fémeltávolítási ráták és az esetlegesen fellépő rezgések kiküszöbölése érdekében a VTC-800/30HD egy új, rendkívül merev oszlopot, tartó és alapszerkezetet foglal magában, lehetővé téve a gép számára a komplett teljesítmény rezgésmentes és nagy pontosságú leadását. A nagy teljesítményű gépszerkezetet arra tervezték, hogy kategóriájában a legjobb statikus és dinamikus merevséget nyújtsa, így lehetővé téve a HD számára az 50-es kúpos teljesítmény által megkövetelt magasabb orsónyomatékok és erők biztosítását.

A Mazak által tervezett és gyártott 10 000 1/min orsó folyamatos 22kW-os teljesítmény és rövid idejű 302Nm nyomaték leadására képes. A gyártás során a gép a sebességet teljesítménnyel kombinálva gyors, 50 m/min előtolási sebességet biztosít az X-, Y- és Z-tengelyeken; továbbá 0,5 G gyorsulást és 5,7 másodperces forgácsolások közötti időtartamot biztosít. Az alapfelszereltséghez 36 darab szerszám tartozik.

MEGOLDÁSOK NAGYMÉRETŰ KOMPONENSEK SZÁMÁRA

Nagyméretű komponensek

Az építőiparban a termelékenység növekedéséhez vezető automatizálás szerep egyre fontosabbá válik.  A QUICK TURN NEXUS 450-II például lehetővé teszi akár két méteres hosszúságú komponensek megmunkálását, mely kizárja a munkadarabok manuális kezelését a be- és kirakodásnál. Azonban a hatékonyság jelentősen megnövelhető, beleértve a teljesen automatizált működést, innovatív robotos berakodással és anyagkezelési megoldással.

A nagyméretű komponensek, beleértve a hajtásláncokat és szerkezeti komponenseket, mint például a markolókanál-csapszegek, nagy gépkapacitásokat igényelnek. A Mazak HCN-6800 vízszintes megmunkálóközpontja akár 1 050 mm átmérőjű, 1 300 mm magas munkadarabok befogadására képes. A teljesítményt egy 50-es kúpos, 10 000 1/min  fordulatszámú orsó biztosítja, mely merev gépfelépítéssel párosulva ideális megoldást jelent a nagy igénybevételű megmunkáláshoz, valamint nagy pontosságú simító megmunkáláshoz.

 

SZERSZÁMOZÁSI ÉS MUNKADARAB-BELFOGÁSI KÉPESSÉGEK

Szerszámozási és munkadarab-befogási képességek

A szerszámozási méret és a munkadarab-befogási képességek szintén kiemelt jelentőséggel bírnak az építőipari gépfelhasználók számára. A HCN-5000/50 egyesíti e két képességet, így lehetővé teszi többfelületű befogókészülékre helyezett több munkadarab nagysebességű megmunkálását. A gép egy erős, 10 000 1/min fordulatszámú, 50-es kúpos orsóval van ellátva, munkadarabok és anyagok széles választékának megmunkálásához.


A nagy teljesítményű esztergálási képesség szintén fontos jellemzője az építőiparban alkalmazott gépeknek. A Mazak MEGATURN berendezése egy függőleges CNC esztergáló központ, mely kimondottan a nagyméretű munkadarabok nagy igénybevételű megmunkálására van tervezve. A MEGATURN 1600 maximális megmunkálási átmérője 1 650 mm, megmunkálási magassága 910 mm, melyhez magas nyomatékú fő motormeghajtás és merev 12 szerszámos dobrevolver társul.  A megnövelt rugalmasság érdekében a MEGATURN opcionális automatikus szerszámcserét is biztosít, mely lehetővé teszi a nagy szerszámok automatikus becserélését a revolverbe, megnövelve az alkalmazások terjedelmét és lecsökkentve a beállítási időket.

 

ÉPÍTŐIPARI CSÖVEK ÉS VEZETÉKEK VÁGÁSA

Csövek és vezetékek

A csővezetékek az épületek alapvető komponensei, és az elmúlt években a Mazak 3D FABRI GEAR gépe igen népszerű választásnak bizonyult az ilyen jellegű alkalmazások terén. A Fabri Gear speciálisan a hosszú csőkonfigurációk és szerkezeti anyagok nagy pontosságú 3D lézervágására van tervezve. A lézervágó 3D fáklyával van ellátva, mely lehetővé teszi a mozgást öt különböző tengely mentén, így a gép egyaránt képes zárt és nyitott profilok vágására.

És ami a legfontosabb, a 3D fáklya az iparban legjobb pontossági szinteket nyújtja a függőleges vágás által, így biztosítva a fémcsövek tökéletes, résmentes egymáshoz illeszkedését. Ez lecsökkenti a befogókészülékek igényét a vágott fém megfogásához a hegesztés előtt, továbbá lecsökkenti a hegesztőanyag mennyiségét, így rövidebb hegesztési időket és erősebb hegesztést tesz lehetővé. A Mazak becslése szerint a 3D FABRI GEAR géppel vágott cső kétszer gyorsabban hegeszthető és szerelhető össze a hagyományos módon vágott csövekhez képest.

A lézervágó bármilyen formájú anyag automatikus vágására van tervezve, legyen az kerek vagy szögletes, négyzet alakú vagy háromszögű cső, és négy tokmányos rendszerrel van ellátva, mely megakadályozza a rezgéseket és igen pontos vágást tesz lehetővé. Továbbá egy automatikusan középpontra álló befogó lehetővé teszi a gyors beállítást anélkül, hogy módosításokat kelljen végrehajtani a különböző csőformák közötti váltásnál.

A 3D FABRI GEAR ideális az építőiparban használt hosszú és nehéz csövek vágására, melyek az épületeknél, fűtő- és szellőztetőrendszereknél kerülnek alkalmazásra, beleértve a daruk és mezőgazdasági gépek megmunkálási alkalmazásait. A 3D FABRI GEAR több igen magas presztízsberuzásás során került alkalamzásra, beleértve a Yas Marina Forma 1 pályát Abu Dzabiban, a lengyelországi Gdansk nemzeti labdarúgó stadionját és a Tokyo Sky Tree épületet, a világ legmagasabb tévétornyát.

Az építőpiar számára gyártott termékek köre hatalmas, de a gépekkel szembeni elvárások azonosak: tegyék lehetővé a komponensek gyors és kiemelten pontos előállítását. Érdemes tehát egy olyan gépgyártóval együttműködni, amely biztosítja a szükséges gépkínálatot, és a különböző alkalmazásokhoz nyújtott támogatással segít a konkrét igényeknek megfelelő, optimális megmunkálási és automatizálási megoldás kiválasztásában.