A Mazak elhozta az új, belépő szintű lézergépét az EuroBLECH-re

Yamazaki Mazak bemutatta Európában az új, belépő szintű lézervágó gépét, az EuroBLECH kiállításon.

Az új OPTiPLEX Nexus 3015-öt különösen azoknak a vásárlóknak készítették, akik szeretnék bevezetni a lézervágást a gyártási kapacitásukba, azonban nem rendelkeznek előzetes tapasztalattal ezen a téren, valamint könnyű, gyors telepítést, beállítást és programozhatóságot szeretnének.

Az új gép egy 2,5kW-os CO2 lézer, az ilyen típusú gépek között az egyik legkisebb helyigénnyel - mely 10%-kal kevesebbet jelent, mint a többi gépé – ezzel telepíthetővé téve kisebb gyárüzemekbe is. A gép kis helyigényét a rezonátor forradalmi elhelyezésének köszönheti, ugyanis ebben a gépben az elektromos szekrény fölé helyezték. Ezzel anélkül csökkentették a helyszükségletet, hogy a 3050x1525 mm-es táblaméretre befolyással lettek volna.

A gép a MAZATROL Preview 3 CNC segítségével könnyen programozható, amin  akár CADCAM szoftver használata nélkül is könnyen írhatók programok. A kezdő lézerfelhasználók kedvéért a Preview 3-at egyszerűbb geometriai mintázat funkciókkal is feltöltötték, ami segít a tapasztalatlan operátoroknak a programozásban és a geometriai minták létrehozásában, valamint a vezérlés képes a vágási paramétereket automatikusan generálni..

Az OPTIPLEX Nexus 3015-öt emellett lézer-szinkron szabályozással is felszerelték, hogy extra ellenőrzést végezzen a vastagabb anyagok sarokvágásakor. A szinkronszabályozás lehetővé teszi a kulcsparaméterek, mint a gyorsulás, lassulás, vágási módok és gáznyomás változtatását a sarkok szögének függvényében, javítva a vágási minőséget..

Annak ellenére, hogy egy belépő szintű gépről beszélünk, a gép fel van szerelve egy sor olyan hozzáadott funkcióval, melyek ritkán találhatók meg a hasonló gépeket. Néhány példa erre: az automatikus beállítás drámaian csökkenti a beállítási időket, valamint a hibázás lehetőségét is minimalizálták a kulcsbeállítás automatizálásával, mint a fúvókacsere, fókusztávolság mérése, beállítása és a profilozás.

Ezen felül az Automatikus Réskalibráció mérés biztosítja a stabil távolságot az anyag és a fúvóka között a teljes vágás alatt, az Automatikus Fókusztávolság pedig a fókuszpontot állítja a lencsék változtatásakor, garantálva a helyes fókuszpozíciót minden anyag és anyagvastagság esetén.

A Nexus gép olyan további intelligens funkciókkal rendelkezik, mint a beszúrásfigyelő, lencse megfigyelő, beégés szenzor és plazmaszenzor. Ugyanakkor könnyedén bővíthető palettacserélővel vagy FMS rendszerrel..

Gaetano Lo Guzzo, a Laser Business for Mazak Europe igazgatója, így nyilatkozott a gépről: „Az OPTIPLEX Nexus az a belépő szintű gép, melyet azoknak az ügyfeleknek kínáljuk, akik szeretnék megtenni az első lépéseket a lézervágás irányába.

"Tipikusan az új lézeres ügyfelek 5 kulcskritériummal rendelkeznek: az ár, helyszükséglet, felhasználóbarát programozás, hozzáférhetőség, bővíthetőség. Az OPTIPLEX Nexus mindezeket egyben kínálja, egy kompakt, megbízható, könnyen programozható gép, mely gyorsan telepíthető és integrálható FMS vagy más automatikus rendszerbe".