Az automatizálási rendszerek lehetővé teszik, hogy emberi erőforrások bevonása nélkül tudja növelni kapacitását. Továbbá gördülékenyebbé teszi az egyes darabok mozgását, mivel rövid távon hatékonyan teljesít, így csökkenti a haszontalan mellékidőket. Tipikusan legalább 50 százalékkal nő a kapacitás az automatizálás nélküli gépekhez képest, valamint a főidők is jelentősen lerövidülnek.

A Mazak elsőként vezette be lézervágó berendezéseit a Rugalmas megmunkálási rendszerbe (Flexible Manufacturing System - FMS).

Ma a következő rendszereket ajánljuk:

QUICK CELL

Kompakt egyedül álló gép automatizálás gazdaságos befektetéssel

A QUICK CELL 3015 Kompakt Automatizálási Cella masszív szerkezetével és innovatív designjával biztosít nagy teljesítményt a gyártóüzemek és termelési egységek számára. Az alapkialakítás nagyon kompakt betöltő/kirakodó egység, ami tovább konfigurálható teljes 6, 10 vagy 14 polcos rugalmas megmunkálási rendszerré.

A nyersanyagok és kész darabok polcainak aránya rendeléskor meghatározható. A QUICK CELL független hajtásrendszereket alkalmaz betöltéshez és kirakodáshoz, így csökkenti a munkadarab csere időket. A QUICK CELL-be ütemező egység került, ami egyszerűsíti a gyártás tervezést és működtetést. A QUICK CELL a következő konfigurációkkal érhető el:

QUICK CELL 3015 palettacserélő kiegészítéssel
QUICK CELL 3015 - 6 szintes tárolóval
QUICK CELL 3015 - 10 szintes tárolóval
QUICK CELL 3015 - 14 szintes tárolóval


QUICK CELL 3015 - 6 szintes tárolóval

SMART MANUFACTURING CELL

Maximális rugalmasság és minimális anyagkezelés

A SMART gyártócella a legrugalmasabb legszélesebb körben alkalmazható megoldás. Annak, hogy a felhasználó szabadon testre szabhatja és megrajzolhatja a saját megfogóit, valamint a kiterjedt interfész lehetőségeknek köszönhetően ez a megoldás páratlan lehetőségeket kínál.

A rendszer lehetővé teszi "pick and place" kiválasztást és elhelyezést az egyes munkadarab tartókra vagy az indexált kihordókra, az offline programozás egyszerűsége pedig azt is jelenti, hogy nincs szükség célzott robot programozási tapasztalatra.

EXTENSIBLE MANUFACTURING CELL

Masszív lineáris gyártórendszerek nagy mennyiségek kezeléséhez 

A Mazak bővíthető gyártócellája (EMC) egy olyan FMS rendszer, moduláris vagy építőelem megközelítés felhasználásával, ami lehetővé teszi a jövőbeli bővülést. A Mazak EMC szériája lehetővé teszi, hogy igényei szerint módosítsa konfigurációit, beleértve a cellához tartozó gépek számát is. A standard konfiguráció akár négy gépig is bővíthető. Ennél több gép egy Automatizált tároló/visszatárazó rendszerbe integrálható.

Az EMC rendszerek masszív designja és konstrukciója nagy anyag tárolási/továbbítási kapacitást és hosszú élettartamot biztosít. 3015 és 4020 konfigurációban is elérhetőek.

 

COMPACT MANUFACTURING CELL

 

A Kompakt gyártócella egy 10 palettás palettatároló, ami különböző, akár 1000kg össztömegű és akár 25 mm vastagságú anyagokkal terhelhető. Az anyagok aztán automatikusan kerülnek betöltésre és kirakodásra a tároló és a lézervágó között.

Az egyik palettán lévő anyag megmunkálása közben a rendszer kiválasztja az új palettát a tárolóból. Ha az első paletta kész, az kirakodásra, az új paletta betöltésre kerül. Ezt követően a kész palettát a rendszer szortírozza vagy a tárolóba helyezi.

Az anyagok betöltése és kirakodása a Kompakt gyártócella ugyanazon oldalán történik, így csökken az anyagmozgatási idő és az alapterület más, hasonló rendszerekhez képest. A rendszernek mikro kötésekre sincs szüksége a megmunkált alkatrészek és a váz egyben tartásához, ami tovább egyszerűsíti a megmunkálást. 

Opcióként szintén elérhető egy - a vágott alkatrészekhez jobb hozzáférhetőséget biztosító - szortírozó állomás, valamint egy munkadarab emelő is, amikkel testre szabhatja Kompakt gyártócelláját.

FMS OPTOPATH 7200

     

 

Az OPTOPATH egy fejlett Mazak automatizálási egység. Az anyagkezelés még kifinomultabb lett és ezzel együtt számos gép több új munkatípus elvégzésére is alkalmassá vált. Az OPTOPATH 7200-as terhelhetőségével fokozott kapacitást és termelékenységet kínál a fejlett anyagkezelésben és alkatrész szortírozásban.

A megmunkálandó lemezek és kész alkatrészek kiválasztása, betöltése és kirakodása automatikus. A 0,08-2,54mm vastagságú lemezek betöltése és mozgatása szintén automatikusan történik. A teríték tervezés, alkatrész készre munkáló program parancsok és a vágási programok generálása mind gyorsan előkészíthető a MAZAK SMART RENDSZEREN keresztül.

AUTOMATIZÁLT TÁROLÓ/VISSZATÁRAZÓ RENDSZER

Maximalizálja a munkaterületet, rugalmasságot és működési hatékonyságot.

Egy Automatizált tároló/visszatárazó (AS/R) rendszer kiváló stratégiai befektetés gyártási műveletekhez. A rendszer olyan versenyelőnyt biztosít, amellyel a gyártók jelentős működési hatékonysággal elégíthetik ki a gyorsan változó ügyfél igényeket. Az AS/R rendszer előnyei közé tartozik a tárolóból, illetve tárolóba történők anyagmozgatási munka csökkenése és a függőleges tárolásból adódó optimalizált alapterület költség. A lemezek sokkal összetömörítettebben tárolhatók, mint a manuális tárolást és visszatöltést alkalmazó rendszerek esetében.

Az AS/R rendszerek jól testre szabhatók, hogy minden gyártási műveletnek - vágásnak, hajlításnak, hegesztésnek és simításnak - megfelelő támogatást biztosítson. A rendszerek számítógép vezérléssel működnek, amely eszköztárat vezet a rendszerben tárolt, különböző megmunkáltsági szintű lemezekről. A számítógép határozza meg, hogy a lemezek melyik tároló egységbe tölthetők vissza és beütemezi az anyagmozgatást a szállítószalagok és/vagy robotizált kezelők rendszerébe, ami a gyártóüzemben az anyagmozgatást végzi. 

A Mazak AS/R rendszerek a Bővíthető gyártócellákkal is integrálhatók. 3015-ös és 4020-as méretű lemezek tárolására/visszatöltésére alkalmas kivitelben is elérhetőek.

KIEGÉSZÍTŐ TERMELÉKENYSÉGI MEGOLDÁSTOK

A lézervágó berendezések anyagkezelési kapacitásának bővítése

Moduláris alkatrészek sorozata elérhető, amelyek tovább bővíthetik a felhasználási lehetőségeket, megkönnyítik az anyagmozgatást és javítják a lézer automatizálási cella általános hatékonyságát. Az ezen az oldalon szereplő megoldások csak kiragadott példák a leggyakoribban alkalmazott elemekből. További 

MAZAK iSMART FACTORY

Nyers adat beolvasás, analizálás, majd hasznosítható információvá alakítás

A Mazak iSMART FactoryTM koncepció részét képezi egy olyan szoftver alkalmazása, amely lehetővé teszi a cellák, részlegek és a teljes gyáregység teljesítményének vizuális megjelenítését, összevetve azt a korábbi-, vagy célzott teljesítménnyel. Ezek a betekintések olyan - IoT technológiát alkalmazó - valós idejű információt jelentenek, ami az utólagos jelentés készítés helyett lehetővé teszi a gyártónak a jelen idejű folyamat irányítást.

  • Kövesse figyelemmel a termelékenység és jövedelmezőség valós idejű növekedését
  • Hamarabb felismerhetők az esetleges termelékenység béli problémák - gyorsabb megoldás
  • A teljes üzem termelékenysége 10-50%-kal fokozódik
  • A nagy méretű infó grafikán az eredmények minden üzemben tartózkodó számára jól láthatóak

A Mazak iSMART FactoryTM ipari internetes felületet biztosít a megmunkáláshoz, beleértve a közvetlenül a gyártóberendezésre kapcsolódó hardvert és szoftvert is. Úgy lett kialakítva, hogy gyárának minden gépét monitorozza; CNC és nem-CNC gépeket, megmunkálóközpontokat és a manuális műveleteket is - a termelési folyamat gyártórendszerének megfelelő összeköttetésben.

A gépek folyamatellenőrzése gyors, automatikus és időzített proaktív hibajelentéseket küld emailben és/vagy SMS-ben, a leállási idő minimalizálására. A leállás okának részletes analízise beazonosítja azokat a területeket, ahol a gépkezelők esetleges továbbképzésére van szükség. A szükségtelen opcionális megállások beazonosítása és eltávolítása segíti az elvesztegetett termelési idő visszanyerését.