Páratlan vágási pontosság a 4 kW-os Mazak 3D lézerrel

A Yamazaki Mazak 4kW-os lézeres megmunkálógépe nagyméretű, akár 8000 mm hosszúságú szerkezeti anyagok, például csövek megmunkálására képes.

Az opcionális felszereltségekkel akár a 15 000 mm-nél hosszabb munkadarabok megmunkálására is képes 3D FABRI GEAR III ideális megoldást jelent az építőiparban, például épületszerkezeti elemekben, illetve fűtő- és szellőzőrendszerekben használt hosszú és nehéz csövek vágásához, valamint a gépiparban többek közt a daruk és mezőgazdasági gépek gyártásához.

A FABRI GEAR sorozat modelljeit számos igen fontos építési projektben használták már, többek között Abu-Dzabiban a Yas Marina Forma 1-es pálya, Lengyelországban a gdanski nemzeti labdarúgó-stadion, valamint a világ legmagasabb adótornya, a Tokyo Skytree építésénél.

A lézervágógép 3D-s fáklyával rendelkezik, amely öt különböző tengely mentén teszi lehetővé a mozgást, ezzel biztosítva, hogy a gép képes legyen zárt és nyitott profilok vágására is. A fáklya a függőleges vágás által az iparágban vezető pontosságot tesz lehetővé, így a levágott fémcsövek hézagmentesen illeszkednek egymáshoz. Így kevésbé szükséges a fémanyagot a hegesztés előtt sablonnal rögzíteni, és kevesebb hegesztőanyag szükséges, ami gyorsabb hegesztést és erősebb varratot eredményez. A Mazak becslése szerint a 3D FABRI GEAR III géppel vágott csövek kétszer olyan gyorsan hegeszthetők és szerelhetők össze, mint a hagyományos eljárással elvágott csövek.

Emellett az automatikus optimalizált autofókusz pozicionálás rendkívül pontos vágást garantál, ami jelentősen csökkenti a lyukasztási időt.

A legújabb változat bármilyen alakú anyag vágására képes a kör és négyzet keresztmetszetű munkadaraboktól a téglalap és háromszög keresztmetszetű csövekig. A kör keresztmetszetű munkadarabok maximális vágási mérete 406,4 mm, a négyzet keresztmetszetű munkadaraboké pedig 300 mm.

A gép négytokmányos rendszerrel van felszerelve, amely tompítja a rezgést, és rendkívül pontos vágást tesz lehetővé. Továbbá egy automatikus központosító befogó lehetővé teszi a gyors beállítást anélkül, hogy módosítani kellene a négyzet alakú csőhöz való beállításon a kör vagy háromszög keresztmetszetűre való váltás során.

Ezenkívül a 3D FABRI GEAR III egy egylépéses megoldást kínál: az opcionális menetfúró egységgel a gyártási idő jelentősen csökkenthető, hiszen a menetfúrást ugyanazzal a gépbeállítással végzi, mint a lézervágó. A géphez egy opcionális láncos szállítószalag is rendelhető, amellyel növelhető a sokoldalúság, és maximális munkadarab-megmunkálási teljesítmény érhető el.