Karbantartás - a lézervágó berendezés választás harmadik szempontja

Lézergép választáskor fontos figyelembe venni a karbantartási ütemezést.  Ian Goodwin - a Mazak lézer szerviz csapatának tagja - ismerteti a szervizelés és az ellenőrzési folyamatok menetét, valamint rávilágít a CO2 és a Fiber lézerek között felmerülő karbantartási különbségekre.


A Fiber lézerek növekvő népszerűsége három fő okra vezethető vissza. Legtöbbször az első két szempont kerül fókuszba, név szerint a működtetési költségek - különösen az áramigény - és a potenciálisan növelhető termelékenység, ami a vékony lemezeknél fellépő 5-6-szor gyorsabb vágási időknek köszönhető.


Viszont egy kis utánaszámolással egyértelműen kimutatható, hogy a harmadik kritérium, a karbantartás is ugyanilyen fontos tényező.
Ahhoz, hogy megértsük a CO2 és a Fiber lézer karbantartási költségei közti különbséget, fontos megvizsgálni hogyan tevődik össze a karbantartási folyamat.


A CO2 lézerek karbantartása egyszerűen megfogalmazva nagy volumenű, bonyolult munka, aminek elvégzéséhez a szervizmérnöknek akár 3 napra is szüksége lehet.
Ennek az oka abban keresendő, hogy a CO2 lézer egy technikailag nagyon összetett gép, akár 4-6 optikai elemet is tartalmaz. Idővel a lézeres megmunkálás természetéből adódóan ezeken szennyeződés lerakódás jelenik meg, aminek megtisztítása a karbantartási folyamat jelentős részét teszi ki.


A CO2 lézer külső és belső tükör-rendszerrel is rendelkezik, amik mind tisztítást igényelnek. A Mazak OPTIPLEX 2.5kW például 6 külső és 4 belső optikai egységgel rendelkezik, míg az OPTIPLEX 4kW esetében kívül-belül 6-6 db található.
Fontos, hogy ha a tükör a karbantartási folyamat során elmozdul, akkor azt újra kell pozícionálni "célkereszt" segítségével. Sorban minden tükröt be kell állítani, ami megfelelő technikai hozzáértést igényel és nagyon időigényes folyamat. Bármilyen energiaveszteség a rezonátoron szükségessé teszi, hogy újraellenőrizzük az összes tükör pozícióját amíg meg nem találjuk azt, amit még a többihez kell állítani.


A lézersugár ellenőrzéséhez a szervizmérnöknek teljesítménypróbát is kell végeznie, valamint a visszacsatolási feszültségek is ellenőrzése is szükséges.
Ha a tükrök és a fej ellenőrzése és újrapozícionálása megtörtént, az olajat is le kell szűrni. Ezt a turbinán és a vákuum pumpán is el kell végezni. Ráadásul a szennyeződések elkerülése végett a szűrőrendszer és a sűrített levegő rendszer szintén tisztításra szorul.


A régebbi modelleket 12 havonta, vagy minden 2000 működési óra után tanácsos szervizelni. Újabb CO2 lézerek hosszabb időközöket is futhatnak karbantartás nélkül, ezek karbantartását elég 4000 óra működés után elvégezni.
Külön kiemelendő, hogy a műszakbeosztást is célszerű figyelembe venni a karbantartási ütemezés szervezésekor. Egy megállás nélkül működő lézervágó berendezés szervizelései között kevesebb idő telhet el, és ezzel a karbantartási költségeknél és a tervezett gépleállásoknál is kalkulálni kell.


Ezzel összehasonlítva a Fiber lézerek karbantartása kevésbé összetett és sokkal gyorsabb folyamat. A Fiber lézerek kevesebb karbantartást igénylő alkatrésszel rendelkeznek, ami kevesebb időszükségletet és alacsonyabb költségeket eredményez.
Például egy Fiber lézer nem rendelkezik vákuum pumpával, turbinával, sem belső optikai egységgel, ami tisztítást igényelne. Sőt, általában az egyetlen szükséges szervizelési feladat a szűrők cseréje.


Mindezek eredményeként a Fiber lézerek szervizelési és beállítási időszükséglete jelentősen csökken; a 2-3 napos CO2 lézer karbantartáshoz képest mindössze másfél óra alatt megoldható.
A leglényegesebb különbség viszont mégis a gépállási idők csökkenésében van. Egy másfél órát álló gép jelentősen hatékonyabb ahhoz képest, ami 2-3 napon át marad ki a termelésből.
Tehát a lézer felhasználóknak különös körültekintéssel kell összeállítaniuk a szervizbeosztást figyelembe véve a szinte megállás nélkül használatban lévő gépeket érintő műszakokat és beállítási időket.
Mindent összevetve azt tanácsoljuk lézer felhasználó ügyfeleinknek, hogy gépválasztáskor a berendezés teljes élettartamának költségeit vegyék figyelembe a karbantartási költségekkel és leállási idők miatti termeléskieséssel együtt, ne csak a tényleges vételárat.